Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2007

Αρχείο 6 - Αυτό δεν είναι mailing list... είναι λαοθάλασσα!


Καλοκαίρι επιτέλους! Στον ουρανό της Αττικής σχηματίζεται ένα ειδυλλιακό τοπίο με τον ήλιο να φιλτράρεται μέσα από το νέφος. Σε κάποιο νησί ένας χωρικός φωνάζει σε μία ξανθιά αλλοδαπή «στάσου, μύγδαλα». Στην εταιρία Εργασία Υποπίεση όμως, τα πληκτρολόγια αγκομαχούν κάτω από τα δάχτυλα μίας ομάδας ακούραστων υπαλλήλων (γιατί όλοι οι υπόλοιποι βρίσκονται φυσικά σπίτια τους) που προσπαθούν να βγάλουν το επόμενο τεύχος του εβδομαδιαίου newsletter. Ναι, η εταιρία του Ερμόλαου Μικρολογισμικού προσπαθεί να επικοινωνήσει με όλο τον διαδικτυακό κόσμο μέσω ενός εβδομαδιαίου newsletter που περιέχει θέματα της σχετικής αγοράς. Δεν θα σας πούμε πόσοι είναι εγγεγραμμένοι στη mailing list, πρώτον γιατί δεν θα το πιστέψετε, και δεύτερον γιατί... δεν θέλουμε να σας πούμε ψέματα.

Το αφεντικό, ο Έκο Δεδίνο, είναι ιδιαίτερα περήφανος για το newsletter της Εργασία Υποπίεση, με την χαρακτηριστική ονομασία «ΕΥΠ» - από τα αρχικά της εταιρίας (τι φανταστήκατε;). Όπως κάθε Δευτέρα, έτσι και σήμερα έχει συγκεντρώσει γύρω του όλους τους «εκλεκτούς συνεργάτες» του, δηλαδή τους υπαλλήλους που έχουν αναλάβει το ΕΥΠ. Όχι βέβαια γιατί τους συμπαθεί τόσο πολύ, αλλά για να προσέχει μήπως κανείς πάθει κράμπα στο χέρι... ώστε να τον αντικαταστήσει αμέσως με κάποιον άλλο! Τέτοια ομαδική οργάνωση ούτε ο Μπάγιεβιτς...

- ΕΔ: (με το βλέμμα του τίγρη) Λοιπόν Ερμόλαε, η σύνδεση στο Internet καλά; Ο mail server γερός, δυνατός;
- ΕΜ: (με το βλέμμα του Garfield) Ναι αφεντικό, καλύτερα δεν θα μπορούσαν να είναι. (ψιθυριστά) Και να μπορούσαν, τέτοια ώρα δεν έχω καμία όρεξη...
- ΕΔ: Τι είπες;
- ΕΜ: Τίποτα, απλά επαναλαμβάνω το σύνθημα της εταιρίας.

Ο Ερμόλαος ετοιμάζεται να φύγει, αφού η δική του δουλειά είχε τελειώσει, ενώ ξαφνικά χτυπάει το κινητό της Τατιάνας Ταλέντου στο ρυθμό του Everything - διασκευής εκ των ΑΜΑΝ φυσικά, καθώς δηλώνει «αντι-Βισσική». Η κοπελιά στήνει με χάρη το newsletter και το μοιράζει γενναιόδωρα στους συνδρομητές.

- ΤΤ: Ναι, καλησπέρα... ναι εγώ είμαι. ΤΙΙΙΙΙΙ;;; Πέθανε η θεία Πουλχερία; Αουαααααα...!!! ΠΩΣ; Ο μονόφθαλμος στο απέναντι διαμέρισμα παρατήρησε ότι άφησα ανοιχτό το κομπιούτερ στο σπίτι και βγάζει καπνούς; Όχιιιιιι...

Ο Ερμόλαος αρχίζει να αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει, ότι δηλαδή η πραγματική καταστροφή πρόκειται να βρει τον ίδιο σε λίγα λεπτά. Τον πιάνουν τρεμούλες, κρυάδες, και το χρώμα εξαφανίζεται από το πρόσωπο του, ενώ περιμένει τη χαριστική βολή.

- ΤΤ: (με το ύφος του Bruce Willis όταν ανακάλυψε την αλήθεια στην Έκτη Αίσθηση) Κλέφτηκαν ο Έκτορας με τη Μυρτώ στον «Έρωτα» παρατώντας το υπόλοιπο cast σύξυλους και δείχνει απόψε το επεισόδιο εκτάκτως;!!!

Με δάκρυα στα μάτια (και πασαλείβοντας με τα χέρια το μακιγιάζ για να φαίνεται ακόμα πιο συγχυσμένη), εξηγεί τις τραγωδίες που τη βρήκαν απόψε (για όσους γείτονες δεν την είχαν ακούσει ήδη) και φεύγει με την τσάντα να ανεμίζει πίσω της.

Ομολογουμένως ο Ερμόλαος δεν μπορούσε να συναγωνιστεί τέτοια δραματική έξοδο, και έτσι έπεσε στον ίδιο ο κλήρος για να στήσει και να στείλει το newsletter. Εδώ ακόμα και το αφεντικό δεν πρόλαβε να πει κουβέντα...

- ΕΜ: Ε, αφεντικό ξέρεις δεν έχω Frontpage, το μηχάνημα μου δεν σηκώνει Dreamweaver, το Notepad είναι πολύ ρετρό για τα γούστα μου... άσε που ο mail server της εταιρίας λειτουργεί καλύτερα όταν τον διαχειρίζομαι από το σπίτι μου!

Η τίγρη στο βλέμμα του αφεντικού σκότωσε ακαριαία την μάταια κίνηση του Ερμόλαου που προσπάθησε να περάσει το κατώφλι της εξόδου.

- ΕΔ: Πολλά προβλήματα μου βγάζεις στη μέση και αρχίζω να πιστεύω ότι είσαι φυγόπονος. Τέλος πάντων, θα σου βρω εγώ μία λύση.

Παίρνει τηλέφωνο τον Χάμπο Μακντόναλντ, τον εξ’ Αμερικής Έλληνα προγραμματιστή της εταιρίας.

- ΕΔ: Έλα Χάμπο, ο Δεδίνο είμαι, που είσαι; Στο πλοίο για Αίγινα; Και έχει σαλπάρει ήδη; Ε δεν πειράζει, δεν είσαι και στη μέση του Ατλαντικού... Ζήτα ένα σωσίβιο, βγες ξανά στον Πειραιά και έλα αμέσως εδώ! Α, δεν είναι τίποτα. Θέλω να φτιάξεις ένα συστηματάκι που να στήνει newsletter χωρίς Frontpage, χωρίς Dreamweaver, χωρίς Notepad και να το στέλνει χωρίς τον δικό μας mail server. ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΕΜΕΝΑ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ !!! ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΤΙΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΕΣΑΣ ΤΩΝ ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡΑΔΩΝ ΑΠΟΨΕ !!! Το καλό που σου θέλω να είναι έτοιμο το σύστημα με το πέρας της σύνταξης του newsletter, αλλιώς αντί για την Αίγινα σε βλέπω να τα μαζεύεις για Αμερική...!

Επιστρέφει όπως-όπως ο Χάμπος στην εταιρία, στάζοντας ακόμα νερά από τη βουτιά του. Ως σωστός πληροφορικάριος όμως, σκέφτεται ότι είναι καλή ευκαιρία να δοκιμάσει αν είναι όντως αδιάβροχο το πληκτρολόγιο του. Φυσικά το στάδιο ανάπτυξης του «συστηματακίου» περιλάμβανε αναίσχυντο download κομματιών σχετικού κώδικα άλλων προγραμματιστών από το internet - τέτοια ώρα τέτοια λόγια.

- ΧΜ: Τελείωσα! Είχες δίκιο αφεντικό. Λίγο βούρδουλα θέλουμε εμείς οι κομπιουτεράδες και όλα γίνονται όπως πρέπει. Α, σου έστειλα και ένα e-mail με ένα PDF του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Ίσως κάπου κάπως κάποτε να σου χρησιμεύσει...
- ΕΔ: (φουσκωμένος από υπερηφάνεια - και από το παστίτσιο που είχε χτυπήσει) Μπράβο σου, και φυσικά μπράβο μου! Και πως δουλεύει αυτό για να έχουμε καλό ερώτημα;
- ΧΜ: Τα πάντα γίνονται μέσω ενός web interface. Στήνεις το newsletter και το στέλνεις μέσω ενός εξωτερικού mail server.
- ΕΜ: Ωραία, τότε το σύστημα δουλεύει αυτόνομα και εγώ δεν χρειάζεται να είμαι εδώ. Που είχαμε μείνει λοιπόν; Α, ναι, έφευγα...
- ΕΔ: (ο τίγρης ζει και βασιλεύει στο βλέμμα του αφεντικού) Δεν έχεις να πας πουθενά. Αυτό έλειπε, να κάνουμε τώρα τη δουλειά μας από το σπίτι, την καφετέρια, το παγκάκι... Τι θα επακολουθήσει αν επιτρέψω κάτι τέτοιο; Ερωτώ! Ο λογιστής θα κάνει τη δουλειά του μέσω ενός Java spreadsheet στο κινητό του, η γραμματέας θα μου αφήσει καμία virtual persona στον υπολογιστή της... Ακόμα και η καθαρίστρια θα παρατήσει τον κουβά και τη σφουγγαρίστρα και θα «καθαρίζει» με antivirus και antispyware!
- ΕΜ: Μα οι υπόλοιπες δουλειές γίνονται εντός ωραρίου εργασίας. Αυτό το κατασκεύασμα...... το ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ αυτό κατασκεύασμα εννοώ, απαιτεί τουλάχιστον ένα εξάωρο υπερωρίας. Άνευ αποδοχών!
- ΕΔ: (ο τίγρης έχει πάρει πλέον την προϊστορική του μορφή) Τολμάς;! Και καλά να αψηφάς εμένα. Και καλά να προσβάλεις το απόλυτο ελληνικό newsletter. Αλλά δεν σκέφτεσαι τις χιλιάδες συνδρομητών που δεν κοιμούνται κάθε Δευτέρα βράδυ, σκεπτόμενοι ότι Τρίτη πρωί θα διαβάσουν ένα ακόμα μοναδικό πόνημα ανεπανάληπτης σοφίας; Δεν δακρύζεις όταν σκέφτεσαι ότι αγγίζεις τόσες ζωές με το πάτημα ενός απλού SEND;
- ΕΜ: (μέσα από τα δόντια του) Δακρύζω όταν σκέφτομαι ότι χάνω τόσες ώρες ενώ θα μπορούσα να παίζω Oblivion!
- ΕΔ: Τι μουρμουρίζεις πάλι;
- ΕΜ: Τίποτα, μετράω πόσες εκατοντάδες νέους πιστούς...... εεε, συνδρομητές εννοώ, είχαμε τις τελευταίες μέρες.

Τις υπόλοιπες εβδομάδες μέχρι την καλοκαιρινή άδεια, ο Ερμόλαος και η Τατιάνα επιδίδονταν σε ένα νέο «τυχερό παιχνίδι». Όποιος από τους δύο κατάφερνε να ξεφύγει από τη Δευτεριάτικη... λειτουργία (την αποστολή του newsletter δηλαδή), θα έκανε το χατίρι του άλλου για την υπόλοιπη εβδομάδα. Ο Ερμόλαος ζήτησε να μην ξανακούσει σκυλάδικα MP3 από τα ηχεία της Τατιάνας, ενώ με τη σειρά του υποσχέθηκε να φοράει ακουστικά ώστε να μετριάζονται οι κραυγές από τα online παιχνίδια τύπου Stormreach.

Δεν υπάρχουν σχόλια: