Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2007

Αρχείο 4 - Φωτιά στα... τείχη μας


Μία νέα μέρα ξημερώνει στην εταιρία του Ερμόλαου, και αυτό σημαίνει ένα πράγμα: ότι η ημερομηνία παρουσίασης του νέου project της Εργασία Υποπίεση στους πελάτες της, πλησιάζει επικίνδυνα. Το ίδιο το project είναι σχεδόν έτοιμο, αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει διόλου τον Ερμόλαο. Η δική του δουλειά είναι να στήσει τους υπολογιστές και το δίκτυο που θα χρειαστούν για την παρουσίαση. Εξάλλου δεν θα ήταν ότι καλύτερο για τον ίδιο να νομίζουν οι πελάτες της εταιρίας ότι είναι μαστροχαλαστής... τουλάχιστον όχι πριν σιγουρέψει κάποιες πιθανές προσωπικές συνεργασίες μαζί τους. Από εκεί και πέρα βλέπουμε...

- ΕΜ: (Σκέφτεται: Για να δούμε τι χρειαζόμαστε λοιπόν... απρόσκοπτο data flow μεταξύ servers και clients στο τοπικό δίκτυο, σύνδεση στο Internet με ΠΟΛΥ ελεύθερο bandwidth -υπενθύμηση: να κλείσω το FTP μας με το πειρατικό software-, λάδωμα της ΔΕΗ για να μην κοπεί το ρεύμα...)

Ο Έκο Δεδίνο, το «μεγάλο αφεντικό» (όπως τον λέει ο Ερμόλαος στους άλλους -ΦΩΝΑΧΤΑ- όταν τον αντιλαμβάνεται να έρχεται) μοιάζει να είναι στην τσίτα, και ζητάει επιβεβαιώσεις ότι δεν θα τους βρει καμία καταστροφή.

- ΕΔ: (Θυμίζοντας μία τρομακτική έκδοση του Σπίντι Γκονζάλες) Ερμόλαε, θέλω να κάνουμε καλή εντύπωση. Δεν θα ανεχτώ να γίνουμε ρεζίλι. Είμαστε εταιρία που ασχολείται με την τεχνολογία και θα ήταν απαράδεκτο να φανεί ότι η υποδομή μας είναι υπό κατάρρευση. Έλα, κάντα όλα να δουλέψουν σωστά και εγώ θα σε κεράσω σουβλάκια πίτα καλαμάκι κοτόπουλο - όπως σου αρέσουν...
- ΕΜ: (Παραδόξως το «κίνητρο» που προσέφερε το αφεντικό έπιασε τόπο) Και γιατί δεν το είπες από την αρχή?! Μείνε ήσυχος, όλα θα είναι υπό έλεγχο.

Πλησιάζει το τέλος της μέρας -ή τουλάχιστον του επίσημου ωραρίου εργασίας- και ο Ερμόλαος ετοιμάζεται να πάει σπίτι του, φτιάχνοντας πρώτα μία playlist με power metal τραγούδια για να τον συντροφεύουν στο δρόμο. Ενώ σηκώνεται από την καρέκλα, ακούγεται ένας ήχος που του πάγωσε το αίμα: ο ήχος του τηλεφώνου!

- ΕΜ: Παρακ...
- ΕΔ: (Κοφτά) Δεν έχουμε Internet.
- ΕΜ:...
- ΕΔ: Τρέχα ΤΩΡΑ και επανέφερε το! Αλλιώς θα βάλω ΕΣΕΝΑ να κουβαλάς τα κιβώτια δεδομένων.
- ΕΜ: Πακέτα δεδομένων λέγονται αφεντικό...
- ΕΔ: ΔΕΝ θέλω να τα μάθω - θέλω να τα χρησιμοποιήσω! Και αν φανταστείς ότι θα φύγεις από εδώ χωρίς να δουλεύουν τα πάντα άψογα, τότε όντως θα πας σπίτι σου... ΜΟΝΙΜΑ! Show me the Internet...!!!
- ΕΜ: (Σκέφτεται: φτουουουου... πρέπει να έχω κάνει περισσότερες αμαρτίες από όσες θυμάμαι)

Σέρνοντας τα βήματα του προς τον χώρο των servers...

- ΕΜ: (Σκέφτεται: Μα τι μυρίζει...; Πολίτικο; Κινέζικο; Εμ βέβαια, με γκαστρώσανε εδώ μέσα...)
..................................................
ΚΑΜΕΝΟ ΚΥΚΛΩΜΑ...!!!!!!

Ακολουθώντας την απαίσια μυρωδιά, ο Ερμόλαος διαπίστωσε ότι ερχόταν από το firewall. Καταφέρνοντας να ξεφύγει από τη σαστιμάρα του, τραβάει ηρωικά την τροφοδοσία του firewall από την πρίζα!

- ΕΜ: (Τηλέφωνο προς τον κ. Δεδίνο) Έλα αφεντικό... εεε... κάηκε το firewall. Ξέρεις, με καπνούς και απ’όλα. Δεν υπάρχει τίποτα που να γίνεται αυτή τη στιγμή. Ακόμα και αν εγώ είμαι αποφασισμένος, οι υπόλοιπες εταιρίες είναι κλειστά τέτοια ώρα και θα ανοίξουν την Δευτέρα το πρωί. Οπότε καληνύχτα...
- ΕΔ: Είσαι τρελός! Ποια καλή και ποια νύχτα; Αύριο είναι η παρουσίαση του project μας. Θα βρεις άλλο firewall αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Δεν ακούω κουβέντα. ΠΩΣ; Δεν ξέρεις που να ψάξεις; Θα σε βοηθήσω εγώ... Να πας σπίτι σου να φέρεις το δικό σου!!!
- ΕΜ: Μα εγώ το χρειάζομαι... το πλήρωσα... είναι ΔΙΚΟ ΜΟΥ! Δεν μπορείς να με αναγκάσεις... Εντάξει, μπορείς, αλλά το σπίτι μου είναι στην άλλη άκρη της Αττικής!
- ΕΔ: Να μη σε κρατάω λοιπόν... ΞΕΚΙΝΑ ΑΜΕΣΩΣ!!!

- ΕΜ: (Σκέφτεται: Τι να κάνω τώρα... Ηλεκτρικός, μετρό, προαστιακός, λεωφορείο, έφτασα. Απλούστατο!)

Φτάνει σπίτι του, ξηλώνει το firewall, παίρνει μαζί και ένα τάπερ με λαζάνια της μητέρας του. Ξεχνάει το πιρούνι, ανεβαίνει ξανά τα σκαλιά, και αυτή τη φορά θυμάται να πάρει μαζί και το τροφοδοτικό του firewall.

Παίρνει το τρόλεϊ, ανεβαίνει στο τραμ......θυμάται ότι χρησιμοποιεί τα λάθος ΜΜΜ. Βρίσκει το δρόμο του όμως, αν και κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες για το αντίθετο. Μετά από λίγες ώρες και αφού έχει ήδη νυχτώσει επικίνδυνα...

- ΕΜ: (Σκέφτεται: Τροφοδοσία από το UPS, σύνδεση με τον router, καλώδια στο switch... configuration μέσω του web interface, σύμφωνα με τις παρεχόμενες υπηρεσίες του ISP... Φτου @#$%^&*, πήγε 11 η ώρα. Πάλι καλά που είναι τουλάχιστον Παρασκευή. Είναι...; Τι μέρα είναι; Εγώ πάντως είμαι ο Ερμόλαος Μικρολογισμικός! Σίγουρο αυτό... Ποιος άλλος θα βρισκόταν σε αυτή την κατάσταση;)

Γυρίζοντας πίσω του... κάνει άλμα δύο μέτρων από την τρομάρα του!!!

- ΕΜ: (Προσπαθώντας να βρει την καρδιά του) Τι κάνεις εδώ αφεντικό; Αφού σου είπα ότι θα σε ειδοποιήσω εγώ όταν είναι όλα έτοιμα. Και γιατί δεν μιλάς τόση ώρα; Όλη μέρα ξεσηκώνεις τον κόσμο, τώρα σε έπιασε η διακριτικότητα;
- ΕΔ: Σε είδα που ήσουν φανερά αφοσιωμένος στη δουλειά σου και είπα να το απολαύσω όσο κρατήσει. Δεν συμβαίνει και συχνά αυτό... Ξέρω ότι από Δεύτέρα θα προσπαθείς πάλι να κάνεις νέα ρεκόρ στο αρκανόιντ. Πραγματικά απορώ πότε βγάζεις τη δουλειά της εταιρίας... Τέλος πάντων, τι γίνεται με αυτό το Internet; Αν έχουμε πρόβλημα αύριο θα βάλω εσένα να δώσεις εξηγήσεις στους πελάτες μας.
- ΕΜ: Δεν έχω πρόβλημα, απλό είναι. Θα τους πω ότι κάηκε το firewall και δεν δέχομαι να τους δώσω πρόσβαση στο Internet μέσω σύνδεσης «ΜπάτεΣκύλοιΑλέστε».
- ΕΔ: (Αρχίζει να φορτώνει)......
- ΕΜ: (Διαπιστώνοντας ότι προκαλεί την τύχη του) Δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο όμως. Είμαστε σχεδόν έτοιμοι.
- ΕΔ: Α, ωραία, δηλαδή σε πόση ώρα;
- ΕΜ: Εεε... δεν κατάλαβες. Το «σχεδόν» δεν είναι θέμα ώρας. Το firewall που έχω σπίτι μου έχει μόνο 10 άδειες χρήσης. Τι να τις κάνω τις περισσότερες; Να ανοίξω Internet Cafe στην πυλωτή; Πα να πει ότι αυτή τη στιγμή μόνο 10 υπολογιστές ταυτόχρονα μπορούν να έχουν Internet access.
- ΕΔ: (Ψάχνοντας να βρει που πήγαν τα μαλιά του) Δέκα...;;;!!!
- ΕΜ: Όχι, περίμενε, λάθος έκανα... Πλην μία για τον domain controller / proxy server, δηλαδή 9 διαθέσιμες. Οι υπόλοιποι off(line).
- ΕΔ: (Έντρομος) Και πότε θα τελειώσει αυτή η «στιγμή»;
- ΕΜ: Όταν πάρουμε καινούργιο firewall... την Δευτέρα.
- ΕΔ: Και μέχρι τότε...;
- ΕΜ: Έχεις ήδη χωρίσει την παρουσίαση του project σε ενότητες, σωστά; Απλά θα κάνεις μερικές αλλαγές πάνω σε αυτό. Οι ενότητες πλέον θα είναι καθαρά εικονικές και οι πελάτες θα βλέπουν τα ίδια πράγματα ανά 9 άτομα. Μέχρι το τέλος της μέρας θα έχουν εξυπηρετηθεί όλοι. Απλούστατο.
- ΕΔ: Με τίποτα! Αντιεπαγγελματικό... ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!!! Θα μας πάρουν τα σώβρακα οι ανταγωνιστές μας. Θα τους δώσω και εσένα μαζί, για να ησυχάσω...!
- ΕΜ: Η άλλη επιλογή είναι να παραδεχτούμε ότι παραλίγο να εκραγεί το firewall μας. Διάλεξε τι από τα δύο είναι πιο αρνητικό...
- ΕΔ: (Βλέποντας επιτέλους τη «μεγάλη εικόνα») Τώρα που το ξανασκέφτομαι, δεν είναι και τόσο άσχημη ιδέα. Όμως όσους δεν συμμετέχουν στην παρουσίαση, πως θα τους απασχολήσουμε τόσες ώρες; Α, ξέρω, να τους βάλουμε να σερφάρουν στο Internet!
- ΕΜ: (Εκτός ορίων εγκεφαλικού επεισοδίου) ΑΝΤΙΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ !!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: