Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2007

Αρχείο 5 - Κατανοώντας την τεχνολογία


Τα χιόνια έλιωσαν, οι βροχές σταμάτησαν και η άνοιξη μπήκε για μία ακόμα χρονιά στη ζωή μας. Ως αποτέλεσμα της ιδανικής θερμοκρασίας που επικρατεί καθημερινά πλέον, η ζωή του Ερμόλαου Μικρολογισμικού στα γραφεία της Εργασία Υποπίεση ΑΕ έχει γίνει αφόρητη. Πόσο θα ήθελε να παρατήσει το PC του και να κάνει μία βόλτα στην παραλιακή... Τέτοιες σκέψεις όμως είναι απαγορευμένες, και ο Ερμόλαος τις διώχνει βιαστικά, μην τυχόν και αντιληφθεί το αφεντικό ότι κοιτάει το ταβάνι αντί για την οθόνη.

Τουλάχιστον πλησιάζει το Πάσχα και θα μπορέσει να περάσει λίγες μέρες εις τας εξοχάς, μαζί με τη λαμπάδα που αγόρασε με (ολόκληρο) το δώρο που παρέλαβε από το λογιστήριο. Τέτοιες μέρες σκέφτεται ότι θα ήθελε να μεταφέρει στον κόσμο το πνεύμα της τεχνολογίας, όπως οι 12 Απόστολοι μετέφεραν το πνεύμα της Χριστιανοσύνης. Έτσι και αλλιώς έχει ήδη τραβήξει στη ζωή του τα πάνδεινα από κάθε λογής χρήστες, οπότε έχει μάλλον περάσει με επιτυχία το στάδιο της μαρτυρίας.

Σήμερα ο Έκο Δεδίνο, το αφεντικό του Ερμόλαου, έχει δεχθεί επίσκεψη από έναν γνωστό του (και, παρεμπιπτόντως, κουβαρντά πελάτη της εταιρίας) ο οποίος έχει βαλθεί να μάθει «κομπιούτερ». Θα αφήσουμε εσάς να μαντέψετε ποιος θα αναλάβει αυτό το ευγενές έργο. Ο Ερμόλαος αρνήθηκε κατηγορηματικά να ενημερωθεί για το επίπεδο γνώσεων του κυρίου Όλαν Ταξέρο, ώστε να ξεκινήσει την εκπαίδευση με κάποιο ίχνος ψυχραιμίας.

- ΕΔ: (απευθυνόμενος στον κ. Ταξέρο) Α, να και ο Ερμόλαος που σου έλεγα. Το αστέρι μας που φωτίζει τη μηχανογράφηση της εταιρίας.
- ΕΜ: (μουρτζούφλικα) Καλημέρα... (Σκέφτεται: δεν ξεκινάμε καθόλου καλά - προβλέπω... «Jose» Cuervo)
- ΟΤ: Ναι, ναι, ο Ερμόλαος, γεια σου βρε παιδί (λες και τον ήξερε από χθες !!!)
- ΕΜ: (Σκέφτεται: να φορτώσω τώρα... ή να τον σκοτώσω όταν δεν κοιτάει το αφεντικό) Ναι, εγώ είμαι αυτός!
- ΟΤ: (με τον ίδιο ενθουσιασμό) Και εγώ κομπιουτεράς είμαι βρε... Λίγα πράματα να μου εξηγήσεις, θα σε φτάσω. Να εξηγούμαστε όμως, δε θέλω αυτά τα «Γουίλοους» και τα «Βίτσια» με τα ποντικάκια και τις χαζομάρες! Εγώ θέλω να μάθω σοβαρά κομπιούτερ, έτσι; Να βγαίνω στη μαύρη οθόνη με τα τετράγωνα γράμματα, να γράφω γρήγορα στο πληκτρολόγιο και να κοντρολάρω όλα τα μηχανήματα της εταιρίας μου. Όπως κάνεις και εσύ άλλωστε!
- ΕΜ: (με έκφραση φρίκης και έτοιμος να λιποθυμήσει) Τι κάνω εγώ...;;; Ποιες χαζομάρες; Για τα Windows Vista λέτε;!!! Ξέρετε, το DOS δεν είναι δικτυακό λειτουργικό σύστημα. Όσο γρήγορα και αν γράφετε, δεν θα καταφέρετε να κοντρολ...... να ελέγξετε και πολλά πράγματα.
- ΟΤ: Εεεεεεε, μου φαίνεται ότι είσαι και εσύ απ’ αυτούς που έχουνε παραδώσει τα όπλα στη Microsoft. Α... και σε είχα και σε εκτίμηση (από πότε...;)
- ΕΜ: Και το DOS της Microsoft είναι. Τέλος πάντων, δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να το αναλύσουμε αυτό...
- ΟΤ: Ναι, ναι, έλα καλύτερα από το γραφείο αύριο για να ξεκινήσουμε. Αν και δεν θα σε απασχολήσω πολύ. Λίγα πράγματα να μου πεις έτσι για να πάρω μπρος και θα τα μάθω εγώ ΟΛΑ τα υπόλοιπα. Άντε γεια σου τώρα (δυνατό χτύπημα στην πλάτη)
- ΕΜ: (Σκέφτεται: !@#$%^&*)......
- ΕΔ: (προς τον κ. Ταξέρο και ενώ προσπαθεί να συγκρατήσει τον αφρισμένο Ερμόλαο) Γεια σου, γεια σου, άντε πήγαινε τώρα...

Την άλλη μέρα στο γραφείο του κ. Όλαν Ταξέρο, στην εταιρία Δουλειά Ναγίνεται ΕΠΕ...

- ΟΤ: (με φωνή μεθυσμένου Κρητικού) ΕΕΕΕΕΕΕ, καλώς το παιδί (πάλι παιδί... ας όψεται). Κάτσε, κάτσε... ΓΥΝΑΙΚΑΑΑΑΑΑ, ΦΕΡΕ ΔΥΟ ΚΑΦΕΔΑΚΙΑ!
- ΕΜ: (Σκέφτεται: Ποια γυναίκα...; Σε εταιρία ήρθα ή στο σπίτι του; Μήπως να ζητήσω και κανένα μεζεδάκι, που δεν έχω φάει από το πρωί;) Συγνώμη, τη γραμματέα σας φωνάζετε έτσι;!!!
- ΟΤ: Όχι μωρέ, τη γυναίκα μου. Την έχω εδώ και κουτσοδουλεύει για να περνάει την ώρα της. Έχει σπουδάσει πληροφορική, αλλά μεταξύ μας δεν πολυσκαμπάζει... Τόσες φορές την έχω βάλει να μου τα μάθει και μένα αλλά δεν έχει καταφέρει τίποτα! Τι σόι προγραμματίστρια είναι άμα δεν μπορεί να μάθει κομπιούτερ τον άντρα της; Τη να την κάνω όμως... Μέχρι και παραπάνω κομπιούτερ αγόρασα για χάρη της. Έφτιαξε και καλά ένα πρόγραμμα μισθοδοσίας που ήθελε λέει κάτι «Σκουλήκια Σέρφερ» για να τρέξει, και έπρεπε λέει να τα βάλει σε δικό τους κομπιούτερ. Τρέχα γύρευε...
- ΕΜ: (προσπαθώντας να κρατήσει επαφή με την πραγματικότητα) Σκουλήκια... σέρφερ... Μήπως κατά τύχη εννοούσε SQL Server; !!!
- ΟΤ: Μπορεί, ποιος ξέρει; Καλά, ας τα αφήσουμε αυτά τώρα και να πιάσουμε τα δικά μας. Πρώτα απ’όλα όταν ξεκινάει το πισί μπαίνει στο κομάντ. Αυτό δα το ξέρω.
- ΕΜ: Να το ξεχάσετε! Θέλω να πω είναι αξιέπαινη η επιθυμία σας να μάθετε τη χρήση των υπολογιστών ξεκινώντας από τόσο βασικά πράγματα, αλλά μάλλον δεν θα βγάλουμε άκρη έτσι. Οπότε ας αφήσουμε το command line στην ησυχία του, γιατί δεν έχω φέρει μαζί μου και τα λεξοτανίλ.
- ΟΤ: Τι θες να πεις;
- ΕΜ: Τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο από αυτό που είπα... Τα WINDOWS λοιπόν φορτώνουν στη μνήμη του υπολογιστή ένα γραφικό περιβάλλον...

Μετά από κάμποσες ώρες προσπαθούσε ακόμα να του εξηγήσει τα σχετικά με τα TSR, τους drivers, τα DLL, τα services, κλπ. Κατ’ επιμονή του κ. Ταξέρο δεν προχώρησαν ούτε καν στην επεξήγηση του desktop, χωρίς να μάθει τα «βασικά». Στο μεταξύ, και ενώ συζητούσαν φιλοσοφικά για τη διαφορά μεταξύ OS και GUI, μπαίνει η γυναίκα του κ. Όλαν Ταξέρο στο γραφείο.

- Γυναίκα: (έκπληκτη) Όλαν, τι κάνεις εκεί; !!! Σάντουιτς τρως; Δεν είπαμε ότι θα νηστέψεις για να βοηθήσεις ψυχολογικά τη μαμά που θέλει να κοινωνήσει; (Μην ξεχνιόμαστε, είπαμε ότι είναι οι μέρες του Πάσχα)
- ΟΤ: (μπουκωμένος) Τι θες μωρέ; Αφού δεν με βλέπει τώρα. Δεν φτάνει που μόνο καρκαλέτζους δεν με βάζεις να τρώω στο σπίτι... Θα λιμοκτονήσω! Εξ’άλλου το πήρα από εκείνα τα φαστφουντάδικα που έχουνε νηστίσιμα. Πρόσεξε να δεις: η ντομάτα δεν έχει ούτε λάδι, ούτε γάλα άρα δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν το σάντουιτς έχει ελιές, τότε επειδή αυτές έχουν λάδι είναι αμφιλεγόμενο το αν επιτρέπεται η κατανάλωση τους. Αν όμως το φαστφουντάδικο πουλάει σάντουιτς με ελιές ως νηστίσιμο, τότε υπάρχει πρόβλημα ή όχι;
- ΕΜ: (Σκέφτεται: κατάλαβε ΟΛΟ ΑΥΤΟ χωρίς να έχει πατήσει πόδι στην εκκλησία από τότε που βαφτίστηκε, και δεν μπορεί να καταλάβει αυτά που του λέω εγώ τόσες ώρες;! ΟΚ, διαφορετική τακτική) Κύριε Ταξέρο, προσέξτε να δείτε: τα TSR είναι συνήθως προγράμματα που απλά προσφέρουν κάποιες διευκολύνσεις, χωρίς να εξαρτάται άμεσα η λειτουργία των Windows από αυτά. Δηλαδή ακόμα και αν δεν φορτωθούν καθόλου, δεν υπάρχει πρόβλημα. Κάποια services φορτώνουν βασικές λειτουργίες των Windows, ενώ άλλα φορτώνουν βοηθητικές λειτουργίες. Άρα η σημασία του κάθε service είναι αμφιλεγόμενη. Αν όμως μία λειτουργία εκτελείται από ένα δευτερεύον service το οποίο με τη σειρά του εξαρτάται από ένα στοιχειώδες service, τότε υπάρχει πρόβλημα αν δεν έχει φορτωθεί εξ’ αρχής το δευτερεύον service ή όχι;
- ΟΤ: (αλληθωρίζοντας) Εεε ;;;;;;
- ΕΜ: Ακούστε, σας προτείνω να προμηθευτείτε έναν κατάλογο του μενού από το φαστφουντάδικο με τα νηστίσιμα, και να τον μελετήσετε προσεκτικά. Ζητήστε από την γυναίκα σας να φέρνει κάθε μέρα στο γραφείο την πεθερά σας ώστε να παρακολουθεί αδιάκοπα τι τρώτε. Αν στη διάρκεια της νηστείας έχετε πάρει κιλά αντί να χάσετε, τότε θα έχετε αποκτήσει την απαραίτητη νοητική διάπλαση ώστε να συνεχίσουμε την εκπαίδευση.

Μετά από αυτό το περιστατικό, ο Ερμόλαος αποφάσισε ότι δεν θα ξαναπροσπαθούσε (οικειοθελώς) στη ζωή του να μεταδώσει το πνεύμα της τεχνολογίας. Ο κύριος Όλαν Ταξέρο αποφάσισε τελικά ότι θα ήταν πιο αποτελεσματικό να μάθει «κομπιούτερ» από μία αίρεση παλιών DOS-άδων!

Δεν υπάρχουν σχόλια: