Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2007

Αρχείο 2 - Στρίβειν δια του δικτύου


Η μέρα ξεκίνησε με τη συνηθισμένη ρουτίνα: ο Ερμόλαος προσπαθούσε να πείσει την κουβέρτα να φύγει από πάνω του και να θυμηθεί ότι αν χάσεις το λεωφορείο στη στάση, δεν σταματάει ξανά, ούτε καν με απειλές και δωροδοκίες προς τον οδηγό. Πάλι καλά που θυμήθηκε φεύγοντας να κλείσει τη VPN σύνδεση, μέσω της οποίας κατεβάζει κάθε μέρα κλασικά ροκ MP3 και... «εκπαιδευτικά» JPG από τη σπάνια συλλογή που βρίσκεται στο PC του αφεντικού του, κ. Έκο Δεδίνο.

Φτάνοντας στα γραφεία της Εργασία Υποπίεση ΑΕ, τον περίμενε ένας συνεργάτης της εταιρίας, ο Ανυπόμονος Καντοαμέσος. Συγκεκριμένα τον περίμενε με βλέμμα που γυάλιζε, με το προσωπικό laptop του στο ένα χέρι και με ένα καλώδιο δικτύου στο άλλο. Ανησυχώντας για τον σουρεαλισμό της κατάστασης, ο Ερμόλαος τον καλημέρισε και τον ρώτησε πως μπορεί να βοηθήσει, κυρίως για να διασφαλίσει προληπτικά τη σωματική του ακεραιότητα.

- ΑΚ: Θέλω να μπω στο internet. Θέλω να βλέπω τα mail μου. Θέλω να επικοινωνώ με τους συνεργάτες μου.
- ΕΜ: Και εγώ ποιος είμαι, η TIM;
- ΑΚ: (Παραβλέπει το αστείο, που παρεπιπτόντως δεν του έφτιαξε καθόλου τη διάθεση) Το δίκτυο σας είναι χάλια! Γεμάτο ιούς, worms, trojans, και μικρά πράσινα ανθρωπάκια που καραδοκούν σε κάθε node για να εισβάλουν στο μηχάνημα μου! Θα έπρεπε να ντρέπεστε.

Έχοντας τρέξει μόλις εχθές τις αναβαθμισμένες εκδόσεις του αντιβιοτικού και του antispyware στους servers, των οποίων τα αποτελέσματα ήταν πεντακάθαρα, σαν τα λογιστικά βιβλία του Αλ Καπόνε, ο Ερμόλαος είχε αντίθετη γνώμη... και την εξέφρασε.

- ΕΜ: Ξέρεις, μία φορά μόνο κολλήσαμε ιό, γιατί είχαν πέσει τα σχετικά services εξαιτίας του φόρτου ενώ δοκίμαζα να στήσω έναν free server για το World Of Warcraft. Δεν χρειάζεται να το κάνεις συνέχεια θέμα. Μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι έκτοτε δεν έχουμε μολυνθεί.
- ΑΚ: Δεν ξέρω τίποτα από αυτά που μου λες! Εγώ μπήκα στο δίκτυο σας και άρχισε να βαράει ο συναγερμός πυρκαγιάς στο κτίριο από τους καπνούς που έβγαζε το κομπιούτερ μου. Θα ζητήσω αποζημίωση. Δεν θέλω να ξαναμπώ στο δίκτυο σας. Θέλω μόνο να μπαίνω στο internet.
- ΕΜ: Μα η πρόσβαση στο internet μοιράζεται μέσω ενός proxy server που βρίσκεται συνδεδεμένος στο δίκτυο μας. Πως δηλαδή θα μπαίνεις στο internet χωρίς οποιαδήποτε σύνδεση στο τοπικό δίκτυο; Θα σκάψουμε για να βάλουμε ειδική γραμμή για σένα;
- ΑΚ: Δεν ξέρω, εσύ ξέρεις. Πρέπει να παίρνω και να στέλνω mail. Πρέπει να κατεβάσω και αυτό το υψηλής ανάλυσης DivX του Revenge Of The Sith πριν κλείσουν οι clients του Kazaa που το φιλοξενούν. Αν δεν με εξυπηρετήσετε θα φύγω, και να το ξέρεις.
- ΕΜ: Χρησιμοποιείς P2P προγράμματα και κατηγορείς εμάς που κόλλησες ιό;!!! Δεν φτάνει που τρως πολύτιμο bandwidth για χαζομάρες, που βάζεις ο ίδιος σε κίνδυνο το PC σου και το δίκτυο της εταιρίας, που δεν μου είπες ότι κατεβάζεις το Revenge Of The Sith για να μην το ψάχνω άδικα...
- ΑΚ:..........
- ΕΜ: Τέλος πάντων, δουλειά μου είναι να σας ικανοποιώ... σε ψηφιακό επίπεδο πάντα. Θα κάνω ότι μπορώ για να μπαίνεις στο Internet με τον τρόπο που θέλεις, αν και πολλοί θα σου πουν ότι δεν γίνεται. Αρκεί βέβαια να μην με ξεχάσεις και εσύ όταν ολοκληρωθεί το download του Revenge Of The Sith.

Παίρνοντας σοβαρό ύφος, ο Ερμόλαος έκανε reset τις ρυθμίσεις του πρωτοκόλλου TCP/IP στην κάρτα δικτύου του Ανυπόμονου, και τις ξαναέφτιαξε, δείχνοντας έτσι ότι κάτι χρειαζόταν να αλλάξει. Δήλωσε τον κατάλληλο proxy server στα internet settings, και το συγκεκριμένο μηχάνημα ως δια μαγείας απέκτησε πρόσβαση στο internet χωρίς την παρεμβολή του τοπικού δικτύου, συνδεδεμένο πάντα μέσω ενός ethernet καλωδίου σε κάποιο hub της εταιρίας. Και να είστε σίγουροι ότι αυτό είναι αλήθεια «πέρα για πέρα» εφόσον έτσι πίστευε ο Καντοαμέσος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: