Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2007

Αρχείο 1 - Μύηση στην Τεχνική Πλευρά


Καταχαρούμενος ο Ερμόλαος Μικρολογισμικός πέρασε το κατώφλι της εταιρίας όπου θα εργαζόταν για τα επόμενα χρόνια της ζωής του. Αριθμό ετών δεν είχε υπολογίσει, αλλά μπαίνοντας στο γραφείο του αφεντικού, άκουσε μία φωνή στο κεφάλι του να λέει «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού». Ο κύριος Έκο Δεδίνο, πρόεδρος και CEO της εταιρίας Εργασία Υποπίεση ΑΕ, υποδέχτηκε τον Ερμόλαο με ένα απροσδιόριστο ύφος μεταξύ σοβαρού και... χυμαδιού. Το γραφείο του είχε ένα επίσης απροσδιόριστο ντεκόρ, μεταξύ χώρου εργασίας και living room.

- ΕΔ: Καλημέρα Ερμόλαε. Έκο Δεδίνο. Κάθισε. Θέλεις καφέ;
- ΕΜ: Ε, όχι, ευχαριστώ. Έχω φάει πρωινό πριν έρθω (το ρολόι έδειχνε 16:00 και ο Ερμόλαος μόλις συνειδητοποίησε ότι η συνήθεια του να είναι μπροστά από το PC τη νύχτα και κάτω από τα σκεπάσματα τη μέρα, θα έπρεπε να αλλάξει).
- ΕΔ: (Κοιτάζοντας τη δική του άδεια κούπα και ξεφωνίζοντας στη γραμματέα) ΑΦΡΟΞΥΛΑΝΘΗΗΗΗΗΗ... ΦΕΡΕ ΜΟΥ ΕΝΑΝ ΚΑΦΕ! Λοιπόν, βλέπω από το βιογραφικό σου και τη συστατική επιστολή ότι θα ταιριάξεις μία χαρά στη θέση του υπεύθυνου μηχανογράφησης. Χρειαζόμαστε κάποιον άμεσα γιατί ο προηγούμενος έφυγε τρέχοντας και μας έχει κρεμάσει. Ένα σωρό PC περιμένουν να επισκευαστούν. Και όλα με κάτι περίεργα προβλήματα που κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί βγήκαν στη μέση.
- ΕΜ: (Χαμογελάει αμήχανα καθώς υφίσταται το πρώτο εγκεφαλικό με ολίγον τι έμφραγμα). Α, μμμάλιστα...
- ΕΔ: Μην ανησυχείς όμως, υποσχέθηκε ότι σήμερα θα έρθει να σε κατατοπίσει.
- ΕΜ: (Σκέφτεται: Κάτι είναι κι’ αυτό). Α, ωραία!
- ΕΔ: Θα έχεις υπό την επίβλεψη σου και τους servers. Αν χαθούν τίποτα αρχεία, χάθηκε και η εταιρία. Κανόνισε να έχουμε ηρεμία, τάξη και ασφάλεια.
- ΕΜ: (Σκέφτεται: Ηρεμία, τάξη και ασφάλεια για σένα - απεριόριστα δικαιώματα, τρελός αποθηκευτικός χώρος και λαχταριστό bandwidth για μένα). Μα, ναι, φυσικά, εξυπακούεται!
- ΕΔ: Πάμε τώρα να γνωρίσεις και τους νέους σου συναδέλφους.

Κατεβαίνουν με το ασανσέρ στον όροφο όπου θα εργάζεται πλέον ο Ερμόλαος.

- ΕΔ: Για να έχω λίγο την προσοχή σας. Αυτός είναι ο Ερμόλαος Μικρολογισμικός, ο νέος υπεύθυνος μηχανογράφησης της εταιρίας μας. Δεν θα τον ενοχλείτε με το παραμικρό, θα συμβιβάζεστε χωρίς αντιρρήσεις με τις υποδείξεις του και θα δίνετε βάση σε αυτά που θα σας εξηγεί για να μην επαναλαμβάνετε στο μέλλον τα λάθη του παρελθόντος.

ΓΚΟΥΠ !!! Φτάνει το ασανσέρ στον προορισμό του, διακόπτοντας άγαρμπα την ευχάριστη -σε σημείο παρεξηγήσεως- φαντασίωση του Ερμόλαου.

- ΕΔ: Καλημέρα, πως πάμε; Από εδώ ο Ερμόλαος ο Μικρολογισμικός. Θα είναι μαζί μας από σήμερα ως υπεύθυνος μηχανογράφησης. Ότι πρόβλημα έχετε με τα κομπιούτερ ή με το δίκτυο θα του το λέτε, και εκείνος θα σας εξυπηρετεί αμέσως και ευχαρίστως, έτσι Ερμόλαε;
- ΕΜ: Ναι, βέβαια.
- ΕΔ: Ωραία, επειδή όμως τα κομπιούτερ δεν χαλάνε συνέχεια, και επειδή πρέπει κάπως να δικαιολογείς τις ώρες που εργάζεσαι ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΛΗΡΩΝΕΣΑΙ, θα κάνεις και τη δουλειά που κάνουν οι υπόλοιποι συνάδελφοι.
- ΕΜ: Μ...α... εγώ, δεν...
- ΕΔ: Εξάλλου το βιογραφικό σου λέει ότι κατέχεις αρκετά καλά το αντικείμενο της εταιρίας μας.
- ΕΜ: (Σκέφτεται: Την επόμενη φορά που θα θελήσω να είμαι ειλικρινής στο βιογραφικό μου, ας με πυροβολήσει κάποιος - προσφέρω απαλλακτήρια επιστολή και δωρεάν σφαίρες) Ε, καλά, μην βγάζετε βιαστικά συμπεράσματα...
- ΕΔ: Και μη νομίζεις ότι δεν εκτιμώ τις εξίσου καλές γνώσεις σου και στις δύο ιδιότητες που σου αναθέτω. Σύντομα θα αυξήσω τον βασικό μισθό σου κατά 5 ολόκληρα ευρώ! Και φυσικά θα έχεις το δικό σου κομπιούτερ εδώ, όπως όλοι.
- ΕΜ: (Παρατηρεί τα αυτοκόλλητα στο PC του, με τα λογότυπα των «Intel MMX» και «Windows 95» και ετοιμάζεται να πάθει σπασμούς). Εεε, ξέρετε, δεν χρειάζεται να μου δώσετε PC της εταιρίας που σίγουρα θα χρειαστεί άλλος συνάδελφος. Θα φέρω εγώ το δικό μου laptop. Μην κάνουμε και περιττά έξοδα για νέο υπολογιστή.
- ΕΔ: Χμ... ναι, έχεις δίκιο. Άλλωστε πως θα πάρεις αυτή την αύξηση που λέγαμε αν αδειάσουμε το ταμείο της εταιρίας σε αλόγιστες σπατάλες; Λοιπόν, επειδή σε συμπάθησα ήδη, σου δίνω μία μέρα διορία να προσαρμοστείς. Κανονικά από τη στιγμή της πρόσληψης σου θα έπρεπε να κάνεις το πληκτρολόγιο να βγάζει σπίθες.
- ΕΜ: (Σκέφτεται: Αυτό κανονίζεται... και όχι μόνο για το πληκτρολόγιο!) Ωραία, σας ευχαριστώ.
- ΕΔ: Α, να, ήρθε και ο προκάτοχος της θέσης σου. Εγώ σας αφήνω να τα πείτε. Καλή αρχή!

- ΕΜ: (Σκέφτεται: Πόσα χειρότερα πράγματα θα μπορούσαν να με βρουν σήμερα; Τουλάχιστον θα βγάλω άκρη με αυτόν;).
- ΠΑ: Γεια σου, είμαι ο Πρώην Αρχιδιαχειριστής. Πάμε στον χώρο των servers να σου πω τι παίζει εδώ.

...μετά από αρκετή ώρα...

- ΠΑ: Τα θυμάσαι, έτσι; Αυτός είναι ο mail server, αυτός ο file server, αυτό το admin password... Καμία απορία;
- ΕΜ: (Σκέφτεται: Ναι, εσύ πόσο γρήγορα χρειάστηκε να τρέξεις για να ξεφύγεις από εδώ;). Όχι, με κάλυψες.
- ΠΑ: Ωραία, και για ότι χρειαστείς πάρε με τηλέφωνο. Και μη μασάς με ότι σου ζητάνε οι χρήστες. Δεν ξέρουν αυτοί τι θέλουν... ΜΟΝΟ ΕΣΥ ξέρεις τι χρειάζονται πραγματικά. Αν τους αφήσεις λάσκα θα χρειαστούμε τέσσερα firewalls και άνω του terabyte αποθηκευτικό χώρο.
- ΕΜ: (Σιωπηλή ερώτηση προς την εικόνα του Αγίου Πέτρου του Νόρτονα που κοσμεί το computer room: γιατί ο μοναδικός λογικός άνθρωπος εδώ μέσα έπρεπε να την κάνει;). Μην ανησυχείς, θα τους στρώσω σιγά σιγά.
- ΠΑ: Αυτό νομίζω ότι θεωρητικά λέγεται vision statement, αλλά δεν έχει βρει ακόμα πρακτική εφαρμογή. Τέλος πάντων, εγώ πρέπει να φύγω, όσο ακόμα μπορώ. Α, και μην σε πάρει από κάτω ο κανονισμός της εταιρίας που λέει να πατάνε όλοι «CTRL+S» όταν βλέπουν τον administrator. Είναι εντελώς άτυπη διαδικασία. Κάτι σαν το χτύπημα ξύλου, ένα πράγμα...

Αποφασίζοντας να αδειάσει το μυαλό του από τα σημερινά, εφόσον δεν κατάφερε έτσι κι’ αλλιώς να πολυκαταλάβει τι του συνέβη ακριβώς, ο Ερμόλαος γύρισε σπίτι του και αποφάσισε να δει τα πράγματα θετικά. Είχε μπροστά του μία ολόκληρη μέρα προσαρμογής για να εγκαταστήσει Kazaa στους servers και να ρυθμίσει το firewall στα μέτρα του World Of Warcraft.

Δεν υπάρχουν σχόλια: